středa 6. prosince 2017

Kvásek na chleba

Kvásek na chleba

Už ten nebo den můžete naposledy odebrat a nakrmit kvásek potřebnou moukou a vodou co máte v receptu na 12h prokvašování a další den už můžete přidat ostatní suroviny a připravit si těsto na chleba. Ze začátku než bude kvásek dostatečně silný budou ty chleby trošku konzistenčně jiné než častým pečením. Chcete mít zaručeně čerstvý chléb a domov provoněný neopakovatelnou vůní? Nabízíme recepty na základní těsta a postupy, jak připravit to úplně nejdůležitější. Možná už máte po krk kupovaného chleba a chcete se pustit do pořádného domácího.


Kvásek na chleba

Na to ale budete potřebovat kvásek. Je to sice jen směs vody a mouky, ale jeho výroba má svá pravidla a vyžaduje čas. Ukážeme vám ji hezky krok za krokem. Chuť kvásku by měla být kyselá a vůně naopak příjemná a výrazná – asi jako při kvašení ovoce.


Ovšem ne každému musí kvásek vonět, proto se orientujte spíše podle chuti. Pokud je příliš hustý, dokrmíte ho vodou,“ říká Juliana Fischerová a dodává tip, kterak uchovat kvásek , když delší dobu nebudete péct: „Čím je kvásek řidší, tím větší má tendenci se kazit. Pokud se chystáte třeba na dovolenou, je tedy dobré kvásek co nejvíce zahustit, klidně až do tvrdého tenisáku.


V této fázi můžeme buď upéci z kvásku chleba nebo ho můžeme ještě jednou nakrmit a počkat další den. Předtím než použijeme kvásek do chleba z něj ubereme několik lžic do skleničky, kterou uzavřeme a schováme do lednice. Ten nejtěžší krok v pečení kváskového chleba máte za sebou! Jestli jste z Prahy, klidně vám kvásek dám, nebo poproste někoho kolem, ty začátky nejsou úplně jednoduché a první týden kvásek vůbec nemusí mít sílu chleba uzvednout a udělat hezkou strukturu ( na druhé straně je zvláštní, že vám chleba nakyne a přitom je hutný…. Ale ta hutnost může být i nedostatečným vyhnětením).


Jak použít kvásek z lednice: před pečením kvásek vyndáme z lednice, dokrmíme a počkáme, až se probere a zvětší svůj objem. Těsto zaděláme již na vále a necháme asi hodiny kynout. Když nám chleby krásně nakynuly a plechy se.


Z mouky, jako je rýžová, kukuřičná nebo třeba pohanková, kvásek nezaložíte. Kvas z žitné mouky se hodí spíš na chleba a slané pečení, je aromatický a dodá pečivu specifickou chlebově nakyslou příchuť. Na sladké pečení se pak víc hodí chuťově jemnější kvásek pšeničný nebo špaldový. Promíchejte a nechte při pokojové teplotě stát do rána (nezavírejte úplně, víčko pouze na vrch položte).


Ráno skleničku nadoraz uzavřete a odložte do chladničky. Takto Vám kvásek znovu v ledničce vydrží týden. Vůni poctivého domácího chleba se vyrovná jen málo věcí. Zkuste si taky takový poctivý, voňavý pecen upéct. Tématické fráze: výroba chlebového kvásku chlebový žitný kvásek recept jak udělat kvásek jak se dělá kvásek na chleba výroba kvasku na chleba chleba z kvásku příprava chlebového kvásku recept na domácí kvásek na chleba kvásek na domácí chléb jak vyrobit kvásek vyroba kvasku na domaci chleb výroba kvásek na.


Bod - příprava zamísení těsta na chleba z kvásku. This feature is not available right now. Please try again later. Dobrý den, pokud kvásek samotný vypadá v pořádku, tak pomůže, když dáte zadělaný chleba do vyšší teploty, třeba ven na sluníčko, blízko topení nebo rovnou do trouby, kterou nastavíte na °C a necháte tam zadělaný chleba , dokud vám nevykyne. Co s kváskem ve sběrné nádobě?


Tento kvásek je do chleba. Dobrý den, taky jsem uvažovala o vypěstování vlatního kvásku na chleba , ale dny a výsledek může být nejistý mě odradil, tak jsem škemrala u soukromého pekaře o kvásek , ale i ten používá klasické droždí, nicméně mi poradil přidat do výšeu vedeného receptu na kvásek , kde jde obyč. Podívejte se na přehledný popis - Jak na kvásek , který ocení každá hospodyňka. Na stránce se nacházejí recepty pro pečení chleba , rady a mnoho dalšího.


Lievito madre (LM), kvásková máma, je kvásek jako každý jiný pšeničný – může být tuhý i tekutý. Zakládala jsem tuhý, hlavně do pšeničných těst, která tak často nepeču jako chleba se žitným kváskem. A právě u této tuhé „mámy“ se mi líbí, že se nemusí tak často krmit – stačí 1x až za dnů při.


Postup pečení tohoto chleba je velmi jednoduchý a zvládne ho i naprostý začátečník. Pro přípravu není zapotřebí žitný kvásek , ale po zvládnutí tohoto receptu doporučuji kváskový chleba rozhodně vyzkoušet. Chuťově je tento jednoduchý chléb výborný, můžete se těšit na voňavý bochníček, křupavou kůrku a. Dostala jsem tenkrát kvásek jako dárek od kamarádky, vždy se z něj zadělalo těsto a ze zadělaného těsta opět odložil kvásek na příště, vydržel v lednici zhruba týdny, pěkně tam i narostl. Bylo použito příliš mnoho kvasu na rozkvas v poměru k rozkvašované mouce.


Kvásek na chleba

Při zakládání kvásku – všimla jsem si, že někteří zakládají kvásek a přitom vůbec neodebírají, ve výsledku mají po pár dnech obrovské množství kvásku. Pokud tento použijete do chleba , bude pravděpodobně chleba kyselý. Pokud chleba nepečeme, je třeba kvásek jednou za čas zakrmit. Zkušené pekařky tvrdí, že se to pozná podle toho, že na povrchu kvásku se začne vytvářet trochu tekutiny. Někdo krmí kvásek jednou týdně, někdo doporučuje interval 3–dnů podle potřeby, jiní tvrdí, že jim kvásek vydrží až do příštího pečení.


Na závěr ještě tip pro majitele litinového hrnce. Pokud ho vlastníte, můžete péct chleba přímo v něm! Poté chleba přímo z ošatky vyklopte do hrnce, nahoru dejte poklici a vložte do trouby.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky