pondělí 7. září 2015

Kysele okurky

Též klasické „nakládačky“ mohou posloužit jako skvělý zdroj probiotik. Pozor dejte na to, aby byly skutečně vyráběny procesem fermentace a aby na jejich ochucení nebyl použit ocet nebo další kyseliny. Kyselou chuť by správně měly okurky získat pouze kvašením, které zajistí přítomné bakterie. Recepty, rady a návody při vaření, suroviny podle sezóny, video recepty a ještě mnohem více na igurmet.


Bohužel jsme nenalezli žádné recepty. Změňte nebo zjednodušte vaše vyhledávací kritéria.

Okurky se sice dají i zapékat nebo vařit a rozmixovat na polévku, musím ale přiznat, že tyto „teplé úpravy mě příliš neoslovily. Určitě ale nesmím zapomenout na řeckou specialitu - omáčku tzatziky. Salátovou okurku nastrouháme na jemno, osolíme a po odležení vymačkáme šťávu. Přidáme hustý jogurt, sůl, pepř.


Nejlevnější okurky (při přepočtu na 1g pevného podílu) stály Kč a skončily na druhém místě (Korrekt), ale také na sedmém (ah basic) a jedenáctém (Tesco Value). Vodu, ocet, cukr a cukerín svaříme a za horka jej naléváme na okurky v litrových sklenicích, do kterých jsme na dno dali dle chuti cibuli, mrkev, kopr, kuliček celého pepře, kuličky nového koření a kávovou lžičku hořčičného senene. Jestli vám okurky přerostly nebo jste sehnali jen salátové, pokrájejte je na řezy (pokud už mají semeník, nejdříve je podélně rozřízněte a semínka odstraňte) a vyskládejte na koření a ostatní přísady stejné jako v předchozím receptu. Nakládané okurky jsou klasický pokrm mnoha kuchyní.


Kořeněné okurky 4-cm.

TRADIČNÍ MORAVSKÉ Okurky. Ze 1g okurky získá lidské tělo mg vitamínu C. Jejich kladem je, že obsahují značné množství draslíku, takže dokáží zcela přirozeným způsobem odvodňovat organismus. Omyté okurky naskládáme do sklenice a zalijeme nálevem. Ten připravíme tak, že přivedeme k varu vodu s octem, solí, cukrem, novým kořením, bobkovým listem, celým pepřem, hřebíčkem, hořčičným semínkem.


Před uzavřením vložíme ještě krájenou cibuli, dle chuti mrkev, celer, křen, feferonky, kopr, skořici, česnek. Kyselé okurky jsou asi nejoblíbenější nakládanou zeleninou. V mnohých rodinách se recepty na nálev na okurky předávají z generace na generaci.


Někdo zas zkouší stále něco nové. Nabízíme několik praxí ověřených receptů, jak udělat nálev na okurky. A jako bonus recept na hanácké rychlokvašené okurky. Nejprve si očistím okurky a umyji sklenice a teď to hlavní,dám si vařit jakýkoliv nálev a ten nechám stále vařit,do menšího kastroulku s dám pod pokličku vyvařovat víčka,a zapnu si el troubu na 1st. Víme, že bychom ke každé denní porci měli sníst určité množství ovoce nebo zeleniny (ovoce spíše dopoledne).


Když budete pamatovat na kyselé okurky , nemusí se vám. Před večírkem je tedy mějte připravené v lednici (studené budou působit ještě lépe). Především při přípravě kvašáků se doporučuje okurky propíchat.


Jinak z nich totiž bude stříkat šťáva. Ačkoli nepatříme mezi příznivce umělých sladidel, tyhle okurky jsou prostě božské.

Pokud se vám sacharin příčí, dejte do nálevu celkem 2g cukru. Namísto okurek můžete naložit i drobné cukety – omyjte je, osušte a nakrájejte je na kolečka, zalijte lákem a sterilujte stejným způsobem jako okurky. Pokud máte rádi okurkový salát a nevíte se ho vzdát ani v zimě ( okurky kupujete a připravujete si čerstvý) doporučujeme udělat si zásoby na zimu. Okurky nastrouháte na hrubém struhadle, přidáte ocet, cukr, sůl, česnek, cibuli, kopr a koření. Zabere vám to maximálně hodinku, kdy si připravíte salát, natlačíte ho do.


Nejrozšířenější jsou v české, slovenské, polské a ruské.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky