středa 9. září 2015

Sušení zeleniny v troubě

Sušit lze prakticky jakékoli ovoce a zeleninu. Sušení ovoce, zeleniny a hub v sušičce. K sušení vybírejte jen zralé (nikoli přezrálé) suroviny, bez známek. V Polsku se prodává hned za hranici, na každém tržišti, balíček slisované, sušené zeleniny , která se nazývá Wloscyzna (vloščyzna).


Je tam vše, včetně natě. Já ale ten balíček ještě krátce na sucho rozmixuji skoro na prášek a vždy to používám do polévek, omáček, i do zelí. Třetí etapa spočívá v chladnutí vysušeného ovoce.


Troubu vypneme a ovoce v ní necháme další den. Pokud ovoce nebude dostatečně suché, tak ho dosušíme při teplotě 70–stupňů Celsia. Během celého sušení zabezpečujeme větrání trouby zapnutím ventilátoru v troubě nebo mezi dvířka dveří vložíme utěrku. Přečtěte si, jak jídlo správně připravit a jaké si nachystat suroviny. Vše najdete na webu Recepty.


Ploda nejprve venku předsušíme a pak je v troubě dosušíme. Při jejím používání je nejlepší řídit. K sušení zeleniny můžete využít troubu i speciálně určenou sušičku.


V troubě je ale daleko horší hlídat čas. Většina druhů zeleniny se totiž suší šest hodin a déle, a tak dlouho se při sušení zeleniny asi nikomu v kuchyni stát nechce. Rozprostřeli jste si noviny (ti zdatnější si udělali rámy, v nichž měli napnutou síťovinu) a na ně nakladli třeba nakrájená jablka. Vyrobily jste si tak vlastní činžákové křížaly. Jaké parametry hledat u trouby, která bude na sušení ideální.


Má dokonce teleskopické výsuvy, které nejen u sušení maximálně oceníte. Správná teplota pro sušení hub v sušičce je až 50°C. Zatímco v troubě je vhodné houby občas obracet, v sušičce to zpravidla není potřeba. Jde tedy o velmi pohodlné řešení.


Doba sušení je nicméně podobná jako při sušení v troubě. Pro sušení zeleniny v troubě potřebujete plechy nebo rošty, pečící papír a pochopitelně materiál k dehydrataci. Sušit se dá až ve třech patrech nad sebou.


Na jednotlivé plechy pokryté pečícím papírem rozhoďte zeleninu v optimálním poměru jedno půlkilové balení na jeden plech. U zelených fazolek, které opravdu. Sušit můžete na vzduchu, v troubě nebo za pomoci sušičky. Sušit ovoce můžete klasickým způsobem na rámu se síťovinou. Ovoce rozložte v jedné vrstvě, tak aby se nepřekrývalo, a umístěte jej do teplé a temné místnosti nebo nad radiátor.


Pokud nevlastníte sušičku hub, můžete se snadno pustit do sušení hub v troubě. Houby je zpočátku vhodné sušit v troubě vyhřáté jen na -°C, pouze tak se nám čerstvé houby zpočátku nezapaří. Zhruba v polovině sušení už můžeme teplotu zvýšit na – °C. Povařené papriky necháme odkapat, rozložíme na síta určená pro sušení ovoce a zeleniny a sušíme v troubě zpočátku při teplotě stupňů, později při stupních a dosoušíme opět při stupních.


Po té je uskladníme v plátěném sáčku nebo v uzavíratelných. Jak na sušení ovoce v troubě či sušičce? Jak správně usušit křížaly, jablka, švestky, hrušky, třešně i pomeranče? Jakou zvolit teplotu a dobu sušení ? Plody k sušení by měly být vyzrálé, čerstvé, zbavené pecek a nakrájené na 5mm silné plátky.


Pokud sušíte v troubě , neměli byste je pokládat na plech, ačkoli to v našich domácnostech bývalo zvykem. Ovoce chytá plechovou pachuť a nemůže jím procházet vzduch, což vede ke ztrátě barvy. Na sušení se nejlépe hodí nať kořenové zeleniny , jako je celer nebo petržel.


Právě petrželová nať je velice oblíbená a využívá se do polévek, pomazánek nebo k masu. Ne vždy se však sušení zdaří tak, jak bychom si představovali. Nať může ztratit chuť nebo nepěkně zežloutnout. Musíme tedy zvolit sušení umělým teplem (to znamená v troubě nebo sušičce).


Sušička potravin je dnes oblíbeným i finančně dostupným pomocníkem, vhodným do každé domácnosti. Postup sušení hub v sušičce je. Podívejte se na jejich rady a přidejte do diskuze své zkušenosti.


Vaření v páře °C, čas minut.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky