středa 16. září 2015

Koření na paštiku

Koření na paštiku

Paštikové koření si můžete udělat i doma. Tento recept jsem kdysi získala a paštikové koření už si dělám jen podle něho. Koukal jsem na to koření od Rojka a fakt nechápu, proč bych si měl do vlastní paštiky cpát éčka? Když už se s tím doma patlám, tak chci aby to bylo dobrý a kvalitní. To si můžu rovnou koupit paštiku v Kauflandu.


Sám si koření moc nemelu, pač je to pak moc hrubý, ale koukám co v tom je, i když je fakt, že. Koření na paštiku recepty, které budete milovat. Taky používáme mlýnek na kávu pro mletí koření ,ale ten to koření rozemele na jemno. Když to rozdrtíš v moždíři tak si určíš hrubost podle chuti a nálady.


Myslím si že aromatické vlastnosti koření se mění podle stupně jeho zpracování. Koho začne vaření domácích paštik bavit, mívá nějakou tu vlastní kořenící směs. Já tu svou připravuji ze směsi pepře, nového koření , muškátového ořechu, nového koření a hřebíčku. Na paštiku ze zajíce (nebo králíka) používám koření divoké: nové koření , bobkový list, tymián, jalovec, pepř.


Připravíme si plechovou vaničku nebo srnčí hřbet, který vyložíme plátky slaniny. Klasickým paštikám dodá nejlepší chuť směs koření v podobě pepře, hřebíčku, tymiánu, bobkového listu a červené papriky. Doladit je můžete také přídavkem šlehačky, vína, kvalitního rumu nebo koňaku. Místem, kde paštiku milují asi nejvíce na světě je Francie. Tady se lze setkat i se speciálním druhem paštiky.


Já dělám paštiku podle hodně starého receptu a tam se používá pouze maso sírové,ale pak se paštika zaváří dvakrát. V obchdě,bych paštiku už nekoupil, když se podívám na složení,tak je mi zle. Moje paštika,když se nesní,tak klidně vydrží půl roku i déle a není v ní kousek chemie. Určitě stojí za to si nějakou zkusit a dát si s ní tu práci,než kupovat ty.


Recept na domácí paštiku je veskrze jednoduchý, a najdete jich v každé kuchařce spoustu. My sami používáme tenhle ( viz recept na játrovou paštiku ) a jsme s ním moc spokojení. Budete potřebovat jen běžné suroviny – na jeden díl vepřových jater dáte kila tučnějšího vepřového.


Nejvíce se nám osvědčil vepřový. Zásady pro výrobu paštik. Při výrobě paštik musíme dbát na to, aby základní hmota byla velmi jemně umletá. Proto maso, játra, slaninu vždy třikrát umeleme na masovém strojku přes co nejjemnější kolečko, nebo vše vyšleháme na. Koření sesypeme do moždíře a pečlivě utlučeme na jemný prach.


Použít můžeme i tyčový mixér s příslušným nástavcem. Vzniklou směs koření pak prosejeme skrze husté sítko, hrubé zachycené kousky znovu podrtíme, a znovu prosejeme. Na základní paštiku vám stačí i jen játra, máslo a sůl, ale až přidáním dalších ingrediencí z ní vytvoříte opravdovou lahůdku Koření života Zajisté, láska je k vaření také potřeba, ale nic nezkazíte ani kořením. Moje úprava- Na sádle nechám zezačátku rozškvařit kostičkyanglické slaniny-asi dkg,pak přidám koření ,cibulku,česnek,chvilku počkám a přihodím játra.


Když jsou hotová,podliji portským vínem-asi 1-dcl,nechám odpařit a potom zaliji smetanou. Máslo a rozmarýn nedávám vůbec-rozmarýn se podle mne do téhle paštiky. Určitě doporučuji dělat aspoň dvojitou dávku (tzn. z kg jater).


Jakmile totiž paštiku položíte na stůl, mizí raketovou rychlostí! Místo šalvěje použijte jakékoliv jiné bylinky nebo koření. Oregano, tymián, rozmarýn, nebo nemusíte dávat žádné a dopřát si čistou, ryzí verzi pašitky. Obchod a e-shop Království chuti prodává vážené koření , zrnkovou kávu arabica a robusta, sypané černé, zelené a ovocné čaje, rooibos, mate, bylinky i bylinné směsi, ořechy, semena, suché plody a spoustu laskomin. Rovněž nabízíme další doplňkový sortiment jako např.


Směsi koření na vaření a pečení do polévek a omáček na maso. Forma na paštiku nerezová hranatá č. Na oleji zpěníme jemně nakrájenou cibuli, drcený česnek, přidáme očistěná játra, lístky tymiánu a 1ml šlehačky. Dusíme, dokud játra nejsou hotová a všechna tekutina se nevypaří.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky