pondělí 13. ledna 2020

Vanocni prostirani stolu

A prostírání je téměř u konce. Doprostřed stolu ještě dejte dochucovací prostředky a konečný slavnostní šmrnc dodají vašemu stolu ubrousky. Mohou být papírové nebo látkové, přičemž ale ten látkový nepatří do talíře, nýbrž ho po jídle ponechejte složený vedle talíře.


A kde má být ubrousek během. Základní pravidla pro prostírání stolu.

Nádobí a příbory musí být umístěny při stolování tak, aby vše bylo možné ze stolu postupně odebírat i podle toho, v jakém pořadí se servírují jednotlivé chody. Při dekorování stolu platí jednoduché pravidlo – prostřete stůl podle svého vkusu, ale nezapomeňte, že méně je často více. Nemusíte nakupovat prostírání v bravách, které jsou módní pro letošní sezonu, dbejte spíš na to, aby věci byly jednoduché a elegantní.


Pro vánoční tabuli je vhodná vždy červená. Vánoční prostírání bezesporu patří k slavnostní tabuli. Někdo upřednostní jednoduchý styl, jinde se setkáme s bohatě zdobeným prostíráním. Vánoční ubrus spolu s prostíráním dotvoří atmosféru Vánoc a Štědrovečerní večeře nám z takového stolu bude chutnat ještě víc.


K tradičním barvám, které se na prostírání objevují, patří červená, zelená.

Adventní věnce, svícny, zelené větvičky, sváteční vánoční prostírání a další vánoční dekorace – to vše patří na vánoční stůl. Inspirace pro slavnostní vánoční stůl, aby vaše letošní Vánoce zůstaly nezapomenutelné. Dejte ale pozor, aby nebyla příliš aromatická, aby neopadávala a také aby nebyla příliš vysoká, neboť by překážela v komunikaci mezi hosty.


Jako další doplňek můžeme zvolit svíčky, jmenovky nebo kamínky, vše. Slavnostní okamžiky si žádají slavnostní prostírání. A kdy jindy si hospodyňky mohou dosyta vyhrát s výzdobou jídelního stolu než právě o Vánocích?


A tak vám přinášíme tipy, jak si vánoční čas plný návštěv a gurmánských zážitků ještě více zpříjemnit. Prostírání se používá pro vyzdobení jídelny a prostření stolu. Zároveň chrání proti znečištění, zašpinění nebo poškození. Co ale co dokáže prostírání nejlépe, je vytvořit tu správnou atmosféru pro stolování. V moderně zařízených interiérech prostírání postupně nahrazuje ubrusy.


Vše závisí na vašem vkusu. Používá se buď klasicky jeden středový ubrus po délce stolu , nebo můžete použít i dva, které dáte napříč stolu. Případně jeden na šířku a jeden na délku. Na středový ubrus, který je klasicky po délce stolu poskládejte vázy, svíčky a případně i další ozdoby.


Chcete-li si společné stolování s rodinou či přáteli pořádně vychutnat, neměli byste zapomínat na prostřený stůl.

Pokud upravujeme stůl jako bufet, dáváme ke středu stolu mísy s pokrmy (pokud možno přikryté), příbory na podávání, džbánek s nápojem a sklenice. Ke kraji stolu narovnáme na sebe potřebné talíře, po straně příbory a ubrousky. Každý si poslouží sám a odklidí po sobě upotřebené nádobí, aby i ten poslední našel. Textilie do jídelny jsou tak trochu jako oblečky na nábytek. Díky nim můžete převléknout jídelní stůl a židle tak, jak si přejete.


V našem sortimentu najdete prostírání a běhouny, které dodají stolu vzory a barvy a sedáky, které zpříjemní vaše sezení. Během celého roku se navíc můžete těšit na novinky. Když je venku tma a nevlídno nebo mráz, je u hezky prostřeného stolu skutečně útulno. Možná, že se v posledních letech kvůli pracovnímu vytížení a životnímu stylu rodiny nescházíte společně již ani u večeře.


Zkuste to v zimním období změnit a začít u prostřeného stolu příjemný večer, ve kterém se v klidu a. Metalická, bronzová se hodí na narozeninové oslavy, perleťová jako svatební prostírání, zlatá a stříbrná jako vánoční prostírání. Dekorativní jídelní prostírání z přírodního materiálu. Veškeré ubrusy, běhouny, zástěry i prostírání se ručně vyrábí v den zadání. Stejně jako žádný člen rodiny, ani textilní prostírání u stolu nesmí chybět. Chrání stůl před spálením od příliš teplých hrnců a hrnečků.


Také udržuje ubrus dlouho čistý. Prostřít stůl je rituál, na kterém by se měli podílet všichni členové rodiny. Dobrý pokrm chutná ještě lépe, je-li krásně naservírován. K tomu slouží ubrusy a prostírání. Jídlo poté budeme vnímat všemi smysly a lépe si ho vychutnáme.


Vložte obrázek ve formátu JPEG, PNG nebo GIF s rozměry alespoň 200x200px. TIP: Obrázek můžete upravit – posuvníkem zvětšíte či zmenšíte, kliknutím myši a posunem upravíte pozici. Nejprve promyslete velikost stolu a přizpůsobte jej počtu hostů. Před každého hosta dejte mělký a hluboký talíř. K levé ruce přidejte malý talířek na předkrm nebo pečivo.


Na hluboký talíř poskládejte ubrousek.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky