čtvrtek 7. března 2019

Sušení ovoce v troubě

Většinou sušíme ovoce – hodin. Vše samozřejmě závisí na velikosti ovoce , druhu ovoce a na naší troubě. Například jablkům bude stačit hodin, pomeranče je třeba v troubě nechat většinou i – hodin. Ovoce pravidelně kontrolujte, jestli vám neplesniví. Sušit můžete na vzduchu, v troubě nebo za pomoci sušičky.


Sušit ovoce můžete klasickým způsobem na rámu se síťovinou.

Ovoce rozložte v jedné vrstvě, tak aby se nepřekrývalo, a umístěte jej do teplé a temné místnosti nebo nad radiátor. Doba sušení se odvíjí od. Kousky ovoce pak nechte chvíli okapat a můžete rovnou sušit. Ovoce ošetřené tímto roztokem zůstane v průběhu sušení světlé a nezhnědne ani během skladování.


Podrobný návod na sušení ovoce , zeleniny a hub. Uvedené časy sušení u jednotlivých surovin jsou pouze orientační – sušení může trvat kratší i delší. Pokud se rozhodnete sušit ovoce v troubě , postup bude následující.


Při sušení dodržujme tento postup. Nakrájené ovoce vyskládejte na plech s pečícím papírem.

Použít můžete také sušící rošt. Aby celý postup proběhl správně, je důležité, aby byl zajištěn odvod vlhkosti z ovoce a zároveň se sušilo na správnou teplotu. Podívejte se na jejich rady a přidejte do diskuze své zkušenosti. V takovém případě je nutné vymyslet, jak jej „zakonzervovat“, aby se rychle nezkazilo.


Pak mi doplo, že myslíte to sušení v troubě … Ano, máte recht, je to patrně drahé (a prý bude hůř), ale… Ale (teď i pro esmeralda) neměli jsme doma výkonnější prachový filtr, než křížaly sušené na SÍTĚ na radiátorech! Dáme je na plech a začneme v troubě sušit na 50°C. Kdo má v troubě ventilátor, zapne si program s ventilátorem. Kdo nemá, musí nechat mírně pootevřené dvířka, aby mohla vlhkost z ovoce odcházet. Postupujeme stejným způsobem jako při sušení jablek v sušičce, akorát nakrájená jablka pokládáme na plech pokrytý pečicím papírem a vložte do trouby.


Sušení jablek v troubě jako levnější varianta. Teplota při sušení ovoce bys se měla pohybovat v rozpětí až 6C. Také doba sušení by měla být optimální. Znamená to individuální přístup ke každému ze sušených druhů ovoce , ale v podstatě by v ovoci mělo po usušení zůstat určité množství vlhkosti.


Odborníci hovoří zhruba o pěti procentech. Pokud nevlastníte sušičku hub, můžete se snadno pustit do sušení hub v troubě. Houby je zpočátku vhodné sušit v troubě vyhřáté jen na -°C, pouze tak se nám čerstvé houby zpočátku nezapaří.


Zhruba v polovině sušení už můžeme teplotu zvýšit na – °C. Výroba domácích křížal a dalšího sušeného ovoce není nic složitého. Z ovoce se dají připravit také sušené ovocné placky.

Nasušené plody léta vám budou dělat radost po celou zimu. Pokud ovoce nebude dostatečně suché, tak ho dosušíme při teplotě 70–stupňů Celsia. Během celého sušení zabezpečujeme větrání trouby zapnutím ventilátoru v troubě nebo mezi dvířka dveří vložíme utěrku. Pořadí plechů v troubě průběžně měníme, aby se všechno ovoce vysušilo rovnoměrně.


Jaké parametry hledat u trouby, která bude na sušení ideální. Má dokonce teleskopické výsuvy, které nejen u sušení maximálně oceníte. Ploda nejprve venku předsušíme a pak je v troubě dosušíme. Při jejím používání je nejlepší řídit.


Plech na sušení ovoce v troubě recepty, které budete milovat. Nezbytnou nutností je, že musíte meruňky namočit do vody s vymačkaným citronem. Pokud byste to neudělali, při sušení by plody zhnědly a už by to všechno ani na první pohled nestálo za to. V nálevu je nechte několik minut a potom je vyndejte a nechte z nich vodu okapat. Jak sušit správně ovoce ? Je to hračka a výsledkem je.


Tradiční sušení ovoce se vrací do módy V průběhu let se díky orientaci na zdravý životní styl stal z domácích zvyků našich babiček novodobý business a sušené plody se tak objevily v nejrůznější podobě na stancích, v supermarketech i specializovaných obchodech. Plody k sušení by měly být vyzrálé, čerstvé, zbavené pecek a nakrájené na 5mm silné plátky. Pokud sušíte v troubě , neměli byste je pokládat na plech, ačkoli to v našich domácnostech bývalo zvykem.


Ovoce chytá plechovou pachuť a nemůže jím procházet vzduch, což vede ke ztrátě barvy.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky