úterý 26. února 2019

Sušení ovoce v horkovzdušné troubě

Většinou sušíme ovoce – hodin. Vše samozřejmě závisí na velikosti ovoce , druhu ovoce a na naší troubě. Například jablkům bude stačit hodin, pomeranče je třeba v troubě nechat většinou i – hodin.


Ovoce pravidelně kontrolujte, jestli vám neplesniví. Sušit můžete na vzduchu, v troubě nebo za pomoci sušičky.

Sušit ovoce můžete klasickým způsobem na rámu se síťovinou. Ovoce rozložte v jedné vrstvě, tak aby se nepřekrývalo, a umístěte jej do teplé a temné místnosti nebo nad radiátor. Doba sušení se odvíjí od. Zpočátku pár hodin při 70°C, posléze při 40°C. Poznámka: Jablka, zbavená jadřinců trubkovým vykrajovačem, lze krájet na kroužky které se pak suší.


Je to sice estetické, ale jejich sušení na roštech je neekonomické. Dostala jsem od kamarádky košík švestek, děti sice švestky jedí, ale na posezení košík nesní a koláč bych jedla sama. Sušení hub v troubě : levná domácí alternativa.

Pokud nevlastníte sušičku hub, můžete se snadno pustit do sušení hub v troubě. Houby je zpočátku vhodné sušit v troubě vyhřáté jen na -°C, pouze tak se nám čerstvé houby zpočátku nezapaří. Zhruba v polovině sušení už můžeme teplotu zvýšit na – °C. Teplota při sušení ovoce bys se měla pohybovat v rozpětí až 6C. Také doba sušení by měla být optimální.


Znamená to individuální přístup ke každému ze sušených druhů ovoce , ale v podstatě by v ovoci mělo po usušení zůstat určité množství vlhkosti. Odborníci hovoří zhruba o pěti procentech. Proces lze urychlit například s použitím horkovzdušné trouby. Metoda sušení hub v horkovzdušné troubě je oblíbená, jednoduchá a přitom velice efektivní. Houby důkladně zbavíte vody a nemusíte se obávat plísní a hniloby.


Houby můžete v troubě sušit rozložené na plechu nebo třeba na roštu, což je ještě lepší. Sušení ovoce není taková věda, jak by mohlo vypadat. Pokud se rozhodnete sušit ovoce v troubě , postup bude následující. Při sušení dodržujme tento postup.


Nakrájené ovoce vyskládejte na plech s pečícím papírem. Použít můžete také sušící rošt. Aby celý postup proběhl správně, je důležité, aby byl zajištěn odvod vlhkosti z ovoce a zároveň se sušilo na správnou teplotu.

Dáme je na plech a začneme v troubě sušit na 50°C. Kdo má v troubě ventilátor, zapne si program s ventilátorem. Kdo nemá, musí nechat mírně pootevřené dvířka, aby mohla vlhkost z ovoce odcházet. V takovém případě je nutné vymyslet, jak jej „zakonzervovat“, aby se rychle nezkazilo.


Sušení jablka v troubě recepty, které budete milovat. Výroba domácích křížal a dalšího sušeného ovoce není nic složitého. Z ovoce se dají připravit také sušené ovocné placky. Nasušené plody léta vám budou dělat radost po celou zimu. Plody k sušení by měly být vyzrálé, čerstvé, zbavené pecek a nakrájené na 5mm silné plátky.


Pokud sušíte v troubě , neměli byste je pokládat na plech, ačkoli to v našich domácnostech bývalo zvykem. Ovoce chytá plechovou pachuť a nemůže jím procházet vzduch, což vede ke ztrátě barvy. Jablka pečené v troubě recepty, které budete milovat. Jedná se prakticky o klasický proces, při kterém dochází k dokonalému odvodnění daných plodů s tím, že zůstanou zachovány veškeré vitamíny a lidskému tělu prospěšné látky. Kousky ovoce rozložte na plech či jinou podložku, na kterou se ovoce nepřilepí, řeznou stranou ho dejte nahoru.


Můžete sušit v troubě (dvířka nechte pootevřená, aby vlhkost mohla odcházet, strčte do nich například vařečku), v sušičce nebo i na kamnech (pokud máte například staré elektrické „akumulačky“). Jedna hlavní zásada týkající se sušení ovoce je nedržet se při zemi. Jako základní jednotka na měření objemu ovoce se dá použít kýbl.


Přirozeně, že nebudeme to ovoce draho kupovat v obchodě, vhodnější je si ho nasbírat ve starých alejích, vyrazit ke známým s velkým sadem nebo zkusit najít levné ovoce na trhu.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky