středa 25. prosince 2019

Vaření rýže poměr vody

Potřebné množství vody totiž závisí na objemovém množství rýže , nikoli na váze. Je třeba použít přesně tolik vody , aby se všechna vsákla do rýže , ale přitom jí bylo dost na změknutí. V tomto případě je poměr rýže :voda 1:5. Jinak řečeno, na jeden hrnek rýže budete potřebovat jeden a půl hrnku vroucí vody.


Vaření nepytlíkové rýže.

Jak se musí správně uvařit sypaná rýže ? Existuje nějaký poměr rýže a vody aby se pak nemusela scedit? Uzamčená otázka – ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce. Nejprve rýži pořádně opláchneme pod proudem tekoucí vody , abychom ji zbavili přebytečného škrobu, voda musí zůstat čirá, z rýže musí téct úplně čistá voda.


Promytou rýži dáme do mísy a zalijeme vodou tak. Pro správný výsledek je potřeba taky optimální poměr vody a rýže. Na jeden díl rýže připadají dva díly vody.

Vodu přiveďte k varu, ale dále vařte na mírném plamenu. Rýži občas promíchejte, aby se nepřipálila. Při správném postupu není.


Použijte poměr 1: pokud jste rýži předem propláchli. Vody k rýži je 2:- můžeme si nahrnkovat. Na osoby počítejme hrníček rýže.


Poté vodu s rýží osolíme, do oloupané cibule zapícháme několik hřebíčků, cibuli vrazíme do rýže , přiklopíme a necháme cca - minut vařit na mírném plameni. Po celou dobu vaření neodklápíme pokličku, počkáme, až budeme kontrolovat, jestli je rýže už uvařená. Rýži nezapomeňte osolit a pokud chcete, aby měla aromatičtější chuť, můžete ji doplnit o kardamon, hřebíček, skořici nebo kurkumu. Držte se tedy tohoto pravidla a během vaření rýži zásadně nemíchejte.


Správný poměr vaření rýže je jeden díl rýže a dva díly vody. Nechte ji pozvolna vařit na mírném ohni, a jakmile se vypaří veškerá tekutina, je hotovo. Takto připravená rýže je téměř vždy dokonalá. Do vody můžeme přidat cibuli, hřebíček, bobkový list nebo i jiná koření jako kari apod.


Do vroucí vody vsypeme rýži a ve chvíli, kdy se voda opět začne vařit ztlumíme sporák a dále vaříme za nízké teploty asi – minut než se voda vstřebá do zrnek rýže. Během vaření rýži nemícháme.

Vařím ji minut, v nádobě zůstává po této době ještě hodně vody , která se během dojití rýže všechna vstřebá a rýže je hotová. Tento poměr rýže a vody platí pouze pro vaření rýže v konvektomatu, protože rýže je vařena v páře! Postup vaření rýže : Rýži nejprve přebereme od nečistot a vadných rýžových zrnek. Rýži nasypeme na hlubší plech a proplachujeme opatrně vodou až do doby, kdy je.


Znamená to připravit si hrnek rýže a hrnku horké vody (při přípravě většího množství rýže samozřejmě násobíme). Příště zkuste pozměnit poměr vody a rýže a najít ideální vyvážení. Rychle, snadno a kvalitně uvaříte rýže ve speciálním hrnci pro vaření rýže – v rýžovaru. Do něj nasypete opět ideální poměr vody a rýže , a to pomocí odměrky, která bývá dodána.


Na hrnek rýže dejte hrnku vody. V Asii rýži při vaření většinou nesolí, pokud ale preferujete slanou chuť rýže , osolte ji. Po zalití vodou rýži promíchejte tak, aby se odlepila ode dna a přiveďte k varu. Dále už s rýží nemíchejte a nechte ji vařit pozvolna asi minut.


K vaření v rýžovaru můžete použít jakýkoli druh své oblíbené rýže. Pokud by se rýže vařila příliš prudce. Dopředu si nachystejte suroviny, které váš recept vyžaduje (recepty pro rýžovar najdete níže v tomto článku). Potom už postupujte dle několika jednoduchých kroků: Odměřte potřebné množství vody a rýže (cca díl rýže na – díly vody ). Jakmile se většina vody vypaří a vsákne do rýže , teplota stoupne nad tento bod a termostat ukončí vaření.


Některé typy rýžovarů se na konci vaření přepnou do režimu nízké spotřeby a udržují hotovou rýži o teplotě okolo °C. A délka vaření tmavého bulguru je o něco kratší než vaření rýže celozrnné. Pojďme ale na konkrétní postupy přípravy. Bulgur bez tepelné úpravy – nabobtnání.


Pouhé nabobtnání ve – násobku vody je nejšetrnější způsob, díky kterému se v bulguru uchovají četné minerály a vitamíny.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky