úterý 10. března 2020

Uskladnění jablek na zimu

Později při uskladnění jablek se projeví jako černá hniloba, která zachvátí postupně celé plody. Při včasném odstranění napadených jablek se zabrání šíření nákazy, bohužel se nedá choroba objevit včas, protože vzniká i na nepatrných mikroskopických poraněních slupky. Více informací naleznete v našem článku. Na uskladnění jablek přes zimu je důležité myslet už při jejich sklízení.


Je ideální jej provádět za suchého počasí.

Plody otrháváme i se stopkou. Nemačkáme je, protože se tím zkracuje doba možného skladování. Máte velkou úrodu jablek a chcete, aby vám jablka vydržela až do jara? Máme pro vás několik tipů, jak jablka uchovat, aby vydržela po celou zimu.


Ještě než se pustíme do uskladnění jablek , je třeba je nejprve sklidit. Důležitá je také zásada, aby byl celý prostor určený ke skladování předem vydezinfikovaný například zapálením sirných knotů, a to včetně obalů, které na ovoce použijeme. Vhodná teplota pro skladování jablek a hrušek je 1–°C a vlhkost vzduchu 85–.


U některých vzácných druhů jablek postupovali dokonce tak, že před utržením jablka zabalovali do papírových sáčků, aby slupka zůstala měkká a křehká.

Následující rady pro uskladnění jablek přispějí k tomu, aby sklizeň jablek se uchovala co nejdéle. Třeba i přes celou zimu. Stojí za to, vyzkoušet její uskladnění v lahvích. Mrkvičku každou zvlášť pečlivě vyčistíme kartáčkem, namáčíme minut v roztoku hypermanganu (špetička do lavoru), necháme na volném prostoru oschnout, a teprve pak ji volně naskládáme do sklenic.


Otevřené sklenice necháme stát ve sklepě a podle potřeby vytahujeme. Pro uskladnění podzimních a zimních jablek je nejlepší sklep. Ten by měl mít teplotu mezi 8-2°C a vlhkost by měla dosahovat až k. Jestli žijete v paneláku nebo někde, kde nemáte sklep, můžete zkusit. Zdravím, má někdo skušenost s uskladněním jablek a nebo i třeba brambor přes zimu na balkoně? Z takto uskladněných jablek mám minimální odpad a zbytek jablek na dně beden není uhnilý ještě ani koncem července, kdy už jdou do kompostu a připravuji bedny na uskladnění nově sklizených jablek.


Takto upravené bedny mají rozměry mají š=5m, v=1m a h=1m. Větrání provádím při velkých mrazech jen při jejich. Jak udržet brambory či jablka přes zimu fit?


Vysloveně zimní, dlouho skladovatelné odrůdy byste proto neměli sklízet dřív než v půli října. Jablka na zimu Ovoce na zimu , tj. Otrháte-li plody příliš brzy, během skladování se scvrknou, ztratí šťávu a jejich chuť bude mít k dokonalosti daleko.

Krabice máme narovnané na stole v garáži, kde se netopí. I přes velké mrazy, které byly a občas jsou nám žádné jablko nezmrzlo. K uskladnění použijte opravdu jen ovoce, které je v tom nejlepším stavu.


Ostatní je nutné co nejdříve zpracovat na kompoty, džemy, mošty a další jablečné dobroty. Ačkoliv v mnoha příručkách je doporučováno uskladnit jablka ve sklepě, ne vždy je to nejlepší místo na uchování ovoce. Záleží na pozberovej zrelosti semiačka v plode. Skoré odrody zberáme v konzumnej zrelosti, keď je dužina najchutnejšia, zvyčajne aj vývoj semena už dospel do reprodukčnej zrelosti (keby sme ho zasiali do výživnej pôdy, po určitom čase vyklíči a dá život novému plodnému stromu). Kořenová zelenina vydrží venku do října.


Se sklizní kořenové zeleniny spěchat nemusíte. Její pozdní odrůdy vydrží v zemi ještě do konce října, v letech s příznivým počasím ji můžete sklízet do poloviny listopadu a nejotužilejší pastinák přežije bez úhony zimu na záhonech.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky