pátek 27. února 2015

Svatojánský chléb

Svůj název svatojánský chléb získaly plody rohovníku podle pověsti proto, že díky nim přežil na poušti Jan Křtitel, který se jimi živil. Znáte svatojánský chléb ? Pod názvem karob či karobový prášek se dá koupit v prodejnách zdravé výživy. Jde o rozemleté sušené lusky rohovníku obecného (Ceratonia siliqua), stromu, který roste v jižní Evropě.


Přinášíme recepty na karobová kolečka, fondán, perník a medvědí tlapky.

Karob – svatojánský chléb. Jednou z nich je karob, kterému naši předci říkali svatojánský chléb. Jedná se o sušené lusky rohovníku obecného (Ceratonia siliqua), stromu, který roste nejvíce v jižní Evropě a na Blízkém východě. Získává se mletím lusku na velmi jemný prášek, zvaný karobová mouka.


Ten se často používá jako náhražka čokolády, resp. Svatojánský chlebíček nebo také chléb sv. Jana je vlastně plod (lusky) rohovníku obecného, což je 3-metry vysoký strom, kterému se daří zejména v oblasti Středomoří.

Jelikož mám online nákupy v oblibě a šetří mi čas, objednala jsem Carob svatojánský chléb v balení 2g ve spolehlivém e-shopu a. Jako potravinu lidé využívají zralá semena rohovníku odedávna. Lusky pak sloužily jako krmivo pro hospodářská zvířata. Semena měla však ještě další zajímavé využití. Samotná semena karobu se nejí, ale slouží jako základ pro zpracování v potravinářském průmyslu.


Vyrábí se z něj karobová (rohovníková) guma, hmota hojně používaná v průmyslu jako zahušťovadlo, emulgátor a stabilizátor. Připravit si doma skvěle chutnající kváskový chleba není vůbec složité! Na této stránce jsou výsledky na dotaz svatojánský chléb v aktuálním křížovkářském slovníku.


Slovník se neustále rozrůstá. Pokud ti zde nějaká definice chybí nebo o nějaké víš, POŠLI NÁM SVOJI DEFINICI právě skrze tento formulář. A proč svatojánský chléb ? Opět mi odpoví Ottův slovník naučný.


Dle Písma svatého se jím živil Jan Křtitel na poušti (odtud také pojmenování „ svatojánský chléb “) a u svatého Lukáše v kapitole 15. Rohovník alias svatojánský chléb se nejčastěji pěstuje jako pokojovka, ale nepohrdne ani studeným skleníkem. Nejnižší teplota, kterou je schopen bez újmy přežít, se totiž pohybuje okolo pouhých -7°C,a to navíc jen po krátkou dobu.


O to víc je odolný proti horku.

Nevadí mu ani teploty nad 50°C. Plod stálezeleného, poměrně vysokého stromu, který roste všude ve středomoří a dosahuje výšky – metrů. Celozrnný žitný chléb jednak neobsahuje lepek (asi jen , ale nelepivého), jednak obsahuje značné množství vlákniny (a to je velmi důležité pro správnou funkci střeva), obsahuje značné množství vitamínů a minerálů, které lidské tělo dnes a denně potřebuje nutně k životu, navíc je téměř bez tuku. Výborné doplňkové krmivo pro koně, ale i přežvýkavce.


Má sladkastú chuť, neobsahuje kofeín ani iné psychoaktívne látky a často sa používa ako hypoalergenická náhrada múky pri bezlepkovej diéte a na dojčenskú výživu. Není rozšířený ani na všech ostrovech. Našli jste na těchto stránkách správnou odpověď k výrazu svatojánský chléb ? Za každou zmínku budeme velice vděční.


Obsahuje více než cukru! Krmný návod: Určeno k výrobě krmiv a přímému zkrmování. Což je výborná zpráva pro ty, kteří mléko zrovna nemusí nebo ho z nějakého důvodu nemohou. Vápníku není nikdy dost, ale v určitých životních etapách se jeho přísun do.


Návod: Přísadu přimíchejte dle vlastních preferencí do whiskey a nechejte alespoň hodin. Balení obsahuje semen Popis.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky