pondělí 23. února 2015

Japonské houby

Spolu s houbami shiitake a enoki patří do „svaté trojice“ nejoblíbenějších hub v Japonsku. Přezdívá se jí také plážová houba, protože často roste na kmenech spadaných stromů na plážích. Houby enoki jsou v Japonsku a celé Asii považovány za delikatesu a pomalu si získávají cestu i do naší kuchyně. Mají příjemné ovocno-ořechové aroma a křupavou strukturu.


Na rozdíl od většiny hub se kultivované (pěstované lidmi) a divoké (rostoucí ve volné přírodě) enoki vůbec nepodobají.

Houby se v japonštině nazývají kinoko, v překladu doslova děti stromů. Dá se říct, že Japonci houby milují a připravují je na mnoho různých způsobů. Prodávají se čerstvé nebo sušené, sušené se. Japonci konzumují potraviny převážně ve studeném stavu.


Ryby a mořské plody jsou servírovány syrové a absolutně čerstvé s vařenou rýží. Koření v japonské kuchyni nenajdete, místo toho je zde zelený křen Wasabi, sojová omáčka a zázvor, kterým se jídlo ochucuje. Některé pokrmy se tepelně upravují vařením.

Houba Ganoderma lucidum, známá u nás i ve světě jako zázračná houba Reishi, patří mezi nejstarší přírodní léčiva tradiční činské medicíny. Reishi je japonské jméno, čínsky se nazývá ling zhi, což se dá volně přeložit jako “božská houba nesmrtelnosti”. Její český název je lesklokorka lesklá.


Vyberte si z velkého výběru japonských sladkostí, jako např. K dispozici jsou sety na sushi, čajové sety, sety na Sake a mnoho dalších produktů. Tibi získáte ve formě houby nebo prášku a sami si z něj můžete připravit tzv. Jde vlastně o fermentovanou vodu, nápoj populární pro své zdravotní účinky. Dubová houba, anebo perla mezi houbami, anebo houba dlouhověkosti, anebo elixír života, i tak se říká japonské houbě shiitake, česky je to pak houževnatec jedlý.


Má vynikají chuť, a především doslova blahodárný vliv na lidských organismus. V japonské kultuře je zahradničení uměleckou formou, tradicí, která se předává po generace. Bylo publikováno spoustu knih on zenových mnichů, které o tomto posvátném aktu zahradničení vypráví.


Prvky, jako je voda, skály, mosty nebo kameny, se v. Je to způsobeno především správným životním stylem. V dnešním TOP příspěvku si vypíšeme, co dělá japonskou kuchyni tak zajímavou, oblíbenou a někdy i šokující! Japonské obyvatelstvo je známé vysokým věkem dožívání.


Z Japonska pocházejí i tzv.

Shimeji světlé i tmavé se však musí před podáváním alespoň trochu povařit, nejlépe si rozumí nudlemi. Používání léčebných bylin má v našich zemích staletou tradici. V Asii k těmto účelům běžně používají také léčivé houby. Jednou z nejuznávanějších je houževnatec jedlý (Lentinus edodes), po celém světě známý pod japonským jménem shiitake.


V asijské medicíně jsou léčivé účinky těchto hub známé již tisíce let. Produkujeme pouze vysokojakostní plodnice v kvalitě bioproduktu. Shiitake byly ceněné pro své.


Polévkovou lžíci prášku ze sušené houby nebo zhruba pěti gramový kousek nadrobené houby dáme přes noc do hrnce se studenou vodou (litru), druhý den ráno ve stejné vodě necháme přejít varem a povaříme pět minut. Dalších pět minut necháme vyluhovat a poté slijeme.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky