pondělí 15. ledna 2018

Vyhnání gerty schnirch

Příběh Gerty Schnirch – hrdinky, do jejíhož osudu oceňovaná autorka Kateřina Tučková vložila mnoho reálných událostí z poválečného „divokého“ odsunu Němců z Brna. VYHNÁNÍ GERTY SCHNIRCH. Brna vyhnáni občané německé národnosti v tzv. Gerta Schnirch , matka několikaměsíční dcerky, míří spolu s ostatními ženami, dětmi a starci do neznáma.


Vyhnání gerty schnirch

Vyčerpávající pochod skončí v Pohořelicích, kde mnoho vyhnanců podlehne. Osud Gerty Schnirch ukazuje události druhé poloviny dvacátého století z perspektivy člověka, který na základě dějinných událostí a politických rozhodnutí ztratil svůj občanský status v zemi, kde se narodil, musel zůstat i zemřel bez toho, aniž by dokázal odpustit. Téma, které je velice opomíjené, ale rozhodně by nemělo zapadnout.


Kolektivní vina a válka z druhé strany. Cením si především dokumentární hodnoty díla, ale upřímně. Zajímalo by mě, nakolik kniha čerpá ze vzpomínek pamětníků a nakolik je autorskou licencí.


Vyhnání gerty schnirch

Vyhnání Gerty Schnirch je poutavý text. Přibližuje osudy Němců i to, co bylo potom. Protože o tom poté se ví máloco. Málokdo o tom chce mluvit. Vůbec nikdo nechce nic přiznat.


Dnes objednáte, zítra vyzvednete… a můžete začít číst. Vstupenky a informace o nadcházejícím představení. Járy Cimrmana, pátek 17. Novinky, lístky, nejnovější info, stejně jako program a vstupenky na nejlepší akce najdete na GoOut.


Vyhnání gerty schnirch

V rovině hlavní hrdinky Gerty je tento zcizující postup v důsledku zažitých traumat pochopitelně potlačen, Gerta, coby jedna z mnoha účastníků pochodu, vypovídá o této události s hořkostí a zlobou odpovídající jejímu charakteru. Kniha, narozdíl od Žítovských bohyň je méně studií. Nedokáže přesně odhadnout, jak dlouho už jdou. Jako by jejich cesta trvala věky.


Přitom se ještě ani nerozednilo, takže to nemůže být víc než několik hodin. Je unavená a její společnice tak. Brněnském pochodu smrti“. Immediately after reading, the book becomes an unforgettable experience. Although she certainly did not plan for it, Kateřina Tučková wrote a novel that should be included in required reading.


Několikrát jsem Gertu litovala, nedokážu si ani představit ty hrůzy, které prožila. V době války byla velmi mladá - středoškolačka. Bylo naivní si myslet, že pokud ona nikomu nic neudělala, je bez viny a nemůže se jí nic.


Dramatizace románu mladé české prozaičky o jednom osudu zlomeném dějinami, o vině Čechů a Němců, o tom, zda je možno odpustit a porozumět. Po výborném přijetí audio verze bestselleru Žítkovské bohyně jsme se rozhodli zpracovat také dosti náročnou ‚Gertu Schnirch ‘. Osudy dívky poznamenané nejprve rozpory v rodině s českou matkou a německým otcem, pak událostmi 2. Spolu s Gertou se čtenáři vydávají na brněnský pochod smrti, při němž zahynulo několik tisíc lidí a během kterého se čechoslováci a sověti. Prolistujte stránky knihy, přečtěte si recenze čtenářů, nechte si doporučit podobnou knihu z nabídky více než miliónů titulů.


Prelistujte stránky knihy, prečítajte si recenzie čitateľov, nechajte si odporučiť podobnú knihu z ponuky viac ako miliónov titulov.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky