pátek 12. ledna 2018

Indukční varná deska princip

Ty mají dno tvořené vrstvami nerezové oceli, mezi které je vložena deska z běžné, feromagnetické oceli. Indukční vařiče fungují nejlépe s nádobím s plochým dnem. Pánve s kulatým dnem (wok) nebudou fungovat správně na plochém vařiči.


Proto už se vyrábí indukční vařiče s prohlubní pro wok pánve. Klasická indukční varná deska je zrcadlově hladká a veškerá údržba je tak dílem několika sekund - navlhčit a setřít.

Fotografie: media commons. Pokud v něčem indukce způsobila výraznou změnu v našich zvyklostech, je to opětovné rozšíření vaření vody v konvici na plotně. V kostce jsme vám tedy shrnuli, co vlastně indukční varná deska je, jak indukční technologie funguje, a hlavně co vám může přinést. Abyste si správně vybrali to pravé ořechové pro vaši kuchyni, pojďme se tedy důkladněji podívat na body, kterým byste měli věnovat pozornost a na které se zaměřit při koupi.


Při vaření využívají princip elektromagnetické indukce, díky čemuž nevzniká teplo v desce, ale přímo ve dnu nádoby. Snižují se tak tepelné ztráty a vaření je opravdu úsporné. Oproti klasickým elektrickým deskám navíc pracují indukční desky o poznání.


Uvědomme si však, kdy používáme všechny čtyři plotny na plný výkon?

Možná nikdy, takže Vám i indukční varná deska na 2V zcela jistě skvěle poslouží a vy si můžete užít všechny výhody indukční varné desky i např. Ze kterých indukcí na 2V můžeme vybírat? Varná nádoba by během vaření měla být umístěna ve středu varné zóny (plotny). Na displeji zvolte funkci podporovaného vaření a nastavte, co a jak chcete vařit.


Pokud je funkce booster aktivována a aby nebyl nepřekročen maximální výkon, elektronický systém nařídí snížit automaticky výkon jiné zapnuté plotýnky. Varná deska je vybavena maximálním výkonem. Na displeji se rozbliká „9“ během několika vteřin a poté se zobrazí maximální povolený výkon od „6“ do „8“.


Postavíme-li na plotýnku hrnec z magnetizovatelného kovu (ocel, smaltovaná ocel, litina), velikost indukčního pole se přizpůsobí velikosti nádoby. Po zapnutí vytváří variabilní elektromagnetické pole, které produkuje indukční proud ve feromagnetické spodní části hrnce. Výsledkem je zahřátí dna hrnce umístěného na plotýnce. Pokud se bojíte, že bude varná deska rušit třeba vaší Wi-Fi, pak se nemusíte ničeho bát. Elektromagnetické pole má frekvenci 50Hz, takže vaší Wi-Fi na GHz rušit rozhodně nebude.


Dokonce nebude rušit ani jiné přístroje. Pokud si připlatíte, tak si můžete koupit varnou desku. Princip indukce spočívá v magnetickém jevu.


Pod indukční varnou zónou se nachází indukční cívka. Možnosti připojení viz schéma připojení.

Pouze feromagnetické nádoby jsou vhodné k vaření na indukční varné. Schema zapojeni indukcni varne desky. Díky nim ušetříme mnoho času, ale také peněz. Důkazem je také indukční vaření.


Objevují se ale obavy, jestli není indukce škodlivá. Mají v sobě zabudované mimo jiné i měděných dráty a. Cívka, která se ukrývá v indukční desce, má silné magnetické pole působící přímo na dno hrnce. Teplo se tak negeneruje pod nádobou s jídlem, ale tvoří se přímo ve dně a na stěně hrnce.


Po odstavení a odebrání varné nádoby je deska jen mírně vlažná, neboť převzala teplo ze dna hrnce. Gorenje IT640BX, černá.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky