pondělí 1. března 2021

Zitkovske bohyne

Dora Idesová je neteř jedné z Žítkovských bohyň zvané Surmena. Kopanicích nad Starým Hrozenkovem je však tvrdý jako zdejší lidé. Muži i ženy pijí pálenku, polovina z nich je negramotná, žijí bez ohledu na okolní civilizaci i lidově demokratické zřízení.


Zejména osada, dnes samostatná obec Žítková je odedávna prosnulá místními ženami. Vysoko v kopcích Bílých Karpat žily odedávna ženy obdařené výjimečnými schopnostmi.

Uměly léčit a pomáhat s kdejakým trápením, uměly poradit v nesnázích a také prý viděly do budoucnosti. This feature is not available right now. Please try again later.


Záhoria až po Žilinu, pričom ich velehlasná povesť siahala až do Viedne. Vedeli pričarovať lásku vytúženej osoby, ale aj rozohnať divokú búrku. Po dlouhé době jsem se dostala na samý konec knihy.


Co k tomu říct, téma knihy mě naprosto uchvátilo, jelikož o tématice, řekněme, lidové slovesnosti jsem toho zatím moc nečetla.

Měla jsem pocit, jako bych tam už někdy byla a že se tam zas musím vrátit. Blížila se dovolená v Beskydech, takže jsem do plánu pro celou rodinu vpasovala i Žítkovou. Stálo to za to, protože jsem se dostala do domu poslední z žítkovských vědem Irmy Gabrhelové. Region Moravské Kopanice na pomezí Česka a Slovenska má svá dramatická tajemství.


Doposud si v něm lidé uchovávají osobitý životní styl, který se vůbec nepodobá městskému. Milí přátelé, slyšeli jste už někdy o tzv. Pokud vás toto téma zajímá, podívejte se na dokument, který odvysílala Česká televize 1. Ve chvíli, kdy spisovatelka oznámila, že bude o bohyních, které žily v Bílých Karpatech, očekávání ještě vzrostlo.


Studijní materiál Žítkovské bohyně - rozbor díla k maturitě už se na Tebe teší v rubrice Maturitní rozbory, Rozbory děl. Nenech ho čekat dlouho :-). Nová divadelní adaptace známého českého románu o závisti, pomstě a minulosti, před kterou nelze uniknout. Strhující detektivní příběh, napsaný volně podle skutečných událostí a historických dokumentů, o hledání minulosti, odhalování nepříjemných prav které by bylo možná lépe nechat spát, a spolu s tím také o hledání kořenů vlastní identity.


Vstupenky na tuto i další hry koupíš na GoOut pohodlně za pár vteřin. Mala som pocit akoby som tam už niekedy bola a že sa tam opäť musím vrátiť. Blížila sa dovolenka v Beskydoch, takže som mala v pláne pre celú rodinu vpasovať tam i Žítkovú.


Miroslav Táborský a Tereza Bebarová.

Jiří Jilík je novinář a publicista a také se zabývá folkloristikou Slovácka. Nebývalý úspech má aj divadelná hra podľa románu, ktorá býva beznádejne. Divadlo pod Palmovkou je klasickým repertoárovým divadlejeho cílem je především vytvoření a udržení nabídky inscenací, které splňují i ty nejnáročnější požadavky na uměleckou kvalitu a zároveň jsou divácky atraktivní. Nelze jí upřít cit pro zajímavé téma, důkladnost při zkoumání podkladů a schopnost proměnit to všechno v poutavý a košatý příběh.


Bílých Karpat, nadané až nadpřirozenými schopnostmi. Uměly pomocí bylinek vyléčit nemoc těla i duše, zařídit lásku vysněného partnera či vyčíst budoucnost z odlitého vosku. Muzeum poslední žítkovské bohyně. Kateřina Tučková už dokázala, že umí vyprávět.


Popovice, Místní knihovna, 17. Poolšavím cestou králů a špehýřů 25. Březolupy, Obecní knihovna, 17. Na Heurece využíváme personalizaci a cílenou reklamu. Na základě vašeho chování na Heurece personalizujeme její obsah.


Kliknutím na „Rozumím“ nebo jinam souhlasíte také s využíváním cookies a předáním údajů o chování na webu pro zobrazení cílené reklamy na dalších webech.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky