čtvrtek 25. března 2021

Zpracování pet lahví

Brně jako společný podnik firem van Gansewinkel, a. Patříme mezi jednu z předních firem v České republice, která se zabývá druhotným zpracováním PET lahví. PET láhve jsou typickým příkladem změny v používané obalové technice. Srovnáním životního cyklu skleněných lahví a PET lahví (metodou LCA, metoda byla u nás prvně aplikovaná na VŠE v Praze Monikou Přibylovou), se došlo k závěru, že PET lahve jsou vlastně nevhodné a dokonce škodlivé životnímu prostředí. Současný systém třídění a recyklace PET lahví má k dokonalosti daleko.


Každá třetí PET lahev nyní skončí na skládce, ve spalovně nebo dokonce pohozená ve volné přírodě.

Zkušenosti ze zahraničí ale ukazují, že pomocí systému vratných záloh lze docílit i více než 90procentní návratnosti nápojových obalů. Lidé je většinou nenávidí, ale používáme je všichni – PET láhve. Co se děje s plastovou lahví , když za ní zavřete víko žlutého kontejneru?


Má vůbec třídění odpadu smysl? Někteří odborníci mimo záznam tvrdí, že za dvacet let si budeme nevěřícně ťukat na čelo nad informací, že jsme běžně pili vodu, limonády či mléko z PET lahví. Ekologie je jen zástěrka pro prosazování zálohování PET lahví V článku Obavy starostů kvůli zálohování PET lahví sílí jsme zveřejnili souhrn informací z otevřeného dopisu, který členských obcí Dobrovolného svazku obcí a společnosti TS Malá Haná zaslalo ministru životního prostředí Richardovi Brabcovi.


Shrneme-li všechny výše uvedené skutečnosti, můžeme konstatovat, že podnik založený na zpracování PET lahví může přinést stabilní zisk. Hlavní výhodou tohoto podnikání je nízká konkurence a výhody, které reprezentuje stát.

Před zahájením rozvoje podnikatelského záměru je však nutné podrobně studovat budoucí. PET lahve mají široké užití a dají se i velmi dobře recyklovat avšak nikterak tomu nepomáhají snahy výrobců těchto lahví vyrábět různobarevné lahve, vícevrstevné apod. Nejlépe se totiž recyklují čiré lahve a vzniká celá řada užitečných výrobků. Poptávka po plastech a tedy i po PET lahvích rok od roku roste a zejména PET lahve jsou nosným prvkem recyklace. Výkup plastů, PET lahví i komunálního odpadu.


Specializujeme se na výkup plastů z průmyslové i komunální produkce, tj. Nacházíte každý den nové krtince na pečlivě udržovaném trávníku? Trápí vás podryté a propadající se záhony s hynoucími rostlinami? Krtek nás na zahradě dokáže pořádně potrápit a zbavit se ho není snadné.


My vám ale přinášíme návod na větrník z PET lahve, který si s vetřelcem poradí. Vykupujeme použitá víčka od PET lahví (ne od saponátů a chemikálií!!!). Víčka musí být volně vložená v pytlích, nesmí být v nich nastřádány malé pytlíky s víčky. Co takhle podpořit raději technologie na zpracování vytříděných materiálů? Zavedení celého systému zálohování by mělo, podle dostupných informací, vyjít přibližně na mld.


Již dnes se vytřídí zhruba z celkové produkce PET lahví. Zálohování by navýšilo objem o zhruba během několika let. Tento způsob zpracování vyžaduje surovinu o vyšší střední molární hmotnosti.

Spočívá v extruzi monoaxiálně orientované folie, která je následně řezána na úzké proužky. Nejen potravinářské folie. Společnost ICI vyvinula postup zpracování recyklátu PET z lahví na folie chráněné pod známkou ECO(tm). Výrobky z PET lahví – radost zadarmo Přetvořit PET láhev v něco užitečného je překvapivě lehké. Plastový materiál je ohebný a lehký a zvládnou se s ním poprat i obyčejné nůžky.


Všechny tyto zákaznické požadavky nad míru ctíme. Precizní výsledek výroby PET lahví , stejně jako brzký termín zpracování má základ v moderních výrobních technologiích, které používáme. Výroba PET lahví u nás je tedy hlavně o spolehlivosti a kvalitním výsledku. Spotřeba i recyklace PET lahví je masovou záležitostí, kdy každoročně dojde ve světě k recyklaci přibližně 7milionů tun polyethylentereftalátu.


Recyklace začíná vytříděním PET lahví podle barev kvůli získání jednobarevné suroviny. Lahve se rozdrtí na tzv. Ale bude existovat mnoho velkých společností nebo lepší společnosti.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky